Звукозаписна компания Riva Sound Records

Riva Sound Records

Рива Саунд е една от водещите независими звукозаписни компании в България

основана през 1990 г.

Oт няколко музикални фена и бивши музиканти с амбицията да подпомага българските поп и рок групи и изпълнители в процеса на прехода, когато в шоу бизнеса започват да се създават нови взаимоотношения, налагани от преминаването към пазарна икономика. Дейността на фирмата в началото е насочена в две основни посоки: продуциране и издаване на музикални продукти и производство на звуково и светлинно оборудване за дискотеки и клубове.

Скоро след старта на новата компания е продуциран и реализиран първият албум от нейния каталог –„Партии Любими“ на шоумените от НЛО, който има огромен пазарен успех. С продажби надхвърлящи 100 000 копия, той е едно от най-продаваните български заглавия издадено от независима компания. Следва албумът на Стенли – „Пътят към храма“, който според авторитетното списание „Нов Ритъм“ е измежду 20-те най-добри български рок албума за всички времена. Рекордни тиражи достигат и албумите: „Шопкиня“(1994) на Панайот Панайотов„Петък 13″ (1998) на НЛО.

Година след година каталогът на Рива Саунд продължава да расте, като понастоящем включва над 100 имена и над 250 заглавия на албуми, продадени в доста забележителни тиражи. В него можете да откриете продукция на всички звезди на българската поп сцена – Емил Димитров, Роси Кирилова,Панайот Панайотов, Ивелина Балчева, Диана Дафова, Мустафа Чаушев, Нели Рангелова, Валди Тотев, Стенли, Вили Кавалджиев, дуетите Ритон и Шик, НЛО, групите Хиподил, Herman’s Wolf Band, Babyface Clan, Конкурент, Монолит, Бараби Блус Бенд, новите звезди на българската музикална сцена Остава, Анн-Джи, Lady B, Nu Ages и др. Продуцентите от компанията първи подадоха ръка на рапърите от новата вълна на родния хип-хоп: Ъпсурт, X-Team, Д-р Пит, Xplisit, Светците,Almoz Niggaz. За Рива Саунд са записвали Сигнал, БТРКлас,
Епизод, Акага.

Рива Саунд работи и с изпълнители в областта на джаз и ню-ейдж музиката. Един от първите продукти в този жанр е албума „Ноктюрно“ на Милчо Левиев и Анатолий Вапиров, издаден през 1992 г. Продуцирани са албуми на Васил Пармаков КвартетВасил Петров и едни от най-добрите млади пианисти – Румен ТосковРайчо ИвановСергей Джоканов и Слави Битраков. Много добре се посреща и поредицата от албуми-творчески портрети на най-големите български композитори в областта на поп-музиката като Тончо РусевСтефан ДимитровАлександър БръзицовКристиян Бояджиев,Любомир ДамяновАлександър СавелиевХайгашод Агасян. В областта на автентичния фолклор гордост за компанията е албума „Портрет на Николай Кауфман“, включващ изпълнения на най-големите български хорове, прославили България по света – „Мистерията на българските гласове“„Космическите гласове на България“ и Ансамбъл „Пирин“. както и албумите на един от най-добрите изпълнители на кавал – Недялко Недялков и тамбуриста Ангел Добрев. 

 През 2012 г. албумът на Acoustic Trio 3000 – „Yo Ho“, получи престижната награда за най-добър албум в света в категорията „Инструментална музика“, издаван от независима компания на американската фондация „The Indie Acoustic Project“. Не на последно място са и изданията в областта на класическата музика както и тези посветени на децата. Дори някои чужди изпълнители избират Рива Саунд за свой издател. През 1995 г. Рива Саунд издаде албума на австрийската рок група NOVI SAD, който намери широк отзвук в цяла Европа. През 2007 г. немският музикант и изпълнител Tiny Martin избра Рива Саунд да осъществи световната премиера на новия му албум.

Изпълнителя
0 +
Заглавия
0 +

Рива Саунд е лицензиант и изключителен дистрибутор на хард, хеви и прогресив рок фирмата FRONTIERS RECORDS от Италия. По неин лиценз са издадени албуми на Joe Lynn Turner, Glenn Hughes, Toto, Whitesnake.

Компанията е изключителен представител за България на гигантите в класическата музика – NAXOS иHARMONIA MUNDI, благодарение на които на българския музикален пазар присъстват над 2000 заглавия със симфонична, оперна, балетна и разнообразна класическа музика на формати CD, DVD-Audio и DVD.

От края на 2007 г. Рива Саунд представлява в България една от водещите световни фирми за уърлд и етно музик – ARC MUSIC (Великобритания).

Фирмата разпространява в България продукцията на MEMBRAN INTERNATIONAL (Германия). Включена е във всички престижни каталози и енциклопедични справочни издания катоInternational Who’s Who in Popular MusicBillboard Music GuideMusic & Media DirectoryEuro Pop Book и много други. Активно е присъствието на компанията в мрежата – он-лайн магазини, информационни сайтове и т.н. Рива Саунд е представяна на различни международни форуми като Pop Rock Festival – Братислава, Tam Tam – Бурж (Франция), MIDEM – Кан. Също така развива и други дейности като мениджмънт и реклама. Компанията поддържа добри отношения с всички основни български медии – вестници, списания, телевизионни и радио станции. Рива Саунд има добре организирана разпространителска дейност на едро и дребно в цялата страна, като работи с всички основни български звукозаписни компании и дистрибутори. Бъдещите планове на Рива Саунд включват продуцирането и издаването на нови и обещаващи български изпълнители, както и разширяване на международната активност на фирмата. Рива Саунд е отворена за нови контакти и партньорства и е готова да приложи на практика големия си опит в рамките на новите условия на музикалния пазар.