ВИОЛЕТОВ ГЕНЕРАЛ – “Колекция”

↓ 17%

10.00 лв.

Стил: ,

Лейбъл:

Съдържание:
1. Stranger’s Song
2. May Be
3. Saviour
4. Хаотичен Изгрев
5. Меланхолия
6. Под Дъжда
7. Чужденец
8. Чувам сигнала
9. Стига плен
10. Март
11. Моят път
12. Abraksas
13. My World
14. Понякога
15. Rains Daughter

Първоначално групата се състои от шест души, като след вторият концерт остават двама – Емил Вълев – китара , синтезатор, вокал и ефекти и Евгени Генчев – бас китара.
Всъщност творческата личност и движещата сила в проекта е Емил Вълев. Той е автор на музиката и текстовете на всичките им песни. Занимава се с музика от средата на 70-те години като същевременно изучава и живопис. Завършва Академията за изящни изкуства в Париж през 1986 г.  Дебютният албум на Виолетов Генерал „Двойник” е издаден от Рива Саунд през 1992 г. Следват „Демо” (1993)  и първият им и единствен компакт диск „Разкази за София” (1994). Песните са на български, английски и френски. Стилът на групата се развива от дарк уейв и пост пънк през индъстриъл към експериментален звук и търсения, които Емил Вълев продължава в соловата си музикална кариера.
„В края на 70-те години традиционните музикални течения изгубиха своите възможности, нямаше нищо ново и стойностно, с появата на групи като Sisters Of Mercy и Dead Can Dance се оформи нова музикална линия, която ни хареса, преминахме през пънк, ню-уейв, дарк уейв и стигнахме до най-екстремни авангардни форми” – споделя Емил, който по всеобщо мнение е една от най-интересните фигури по това време на българската музикална сцена.  В настоящата „Колекция” са включени 15 парчета от цялото творчество на групата както и от самостоятелните проекти на Емил Вълев. Меломаните, които сега имат възможността да открият Виолетов Генерал ще останат впечатлени от богатия звук, изпълнителския професионализъм и интелигентните текстове. Всичко това говори за таланта и музикалната зрялост на двамата творци.
Концертната им дейност в периода 1989- 1994 е много активна – за пет години има над 50 самостоятелни концерта, турнета в Словакия и Австрия. Самите им изяви са своеобразен хепънинг. Те рядко изпълняват отделни песни на участие. Предпочитат сценичните експерименти и всеки техен концерт е истинско пътешествие в света на звука и предизвикателство за слушателя.  След прекратяване съществуването на дуета в края на 1994 г.  Емил Вълев издава три солови албума с експериментална музика, а през 1995 и 1996 г. работи с „Охолен Живот”, с които записва два албума.  През последните години Емил Вълев се занимава изключително с живопис, организира мултимедийни акции, прави изложби, съпроводени със самостоятелни концерти с експериментална музика. Той е автор на логото на България по програма „Промоция България”.