С песните на ЕМИЛ ДИМИТРОВ – “Само един живот не е достатъчен”

15.00 лв.

Стил:

Лейбъл:

Съдържание:
1. Само един живот – Йорданка Христова
2. Само тази нощ – Лили Иванова
3. Любовта замина – Веселин Маринов
4. Сбогом Мария – Панайот Панайотов
5. Ако си дал – Емил Димитров
6. Жената на военния – Михаил и Кристина Белчеви
7. Джулия – Борис Годжунов
8. Има песен – Маргарита Хранова
9. Нашият сигнал – Драгомир Драганов
10. Писмо до мама – Емил Димитров
11. Пейте приятели – Богдана Карадочева
12. Белите коне – Сигнал
13. Имала Мариана – Бон Бон
14. Песен за мама – Йорданка Христова
15. Моя страна – Емил Димитров

Емил Димитров е първата голяма звезда на българската естрада в началото на 60-те. Известност, която надхвърля пределите на България, добива не само като певец, но и като композитор. Песни като „Арлекино“, „Моряшко сбогом“ и любимата му „Моя страна“ (под името „Monica“) са записвани и изпълнявани от световноизвестни певци и оркестри.

Дебютът му като певец е през ноември 1960 и скоро след това се превръща в един от най-популярните имена на българската естрада. Между шлагерите от това време са „Арлекино“/62 и „Нашият сигнал“/64, а от края на 60-те – „Ела в София“/68, „Моряшко сбогом“/69, „Моя страна“/70. Най-големи успехи на европейските сцени има в началото на 70-те: през 1971 участва на гала-концерта на фестивала на забавната музика във Венеция заедно с Демис Русос, Ал Бано, Карпентърс, Рики Е Повери, Милва и др. През 1972 е поканен за 20 концерта в театър „Europeen“ в Париж (съпровожда оркестър „Балкантон“), които са посрещнати с ласкави отзиви във френската преса (никакъв отзвук в България). През 1973 пее на съвместен концерт с Жилбер Беко на фестивала в Остенде, Белгия. Същата година на голям концерт на стадион „Динамо“ в Москва е заедно с Енрико Масиас. „Моя страна“ под името „Monica“ се превръща в европейски шлагер и е записана от много певци на френски, немски, италиански, шведски и др. Европейски езици. Автор е на повече от 200 песни (много от тях в сътрудничество с автора на текстове и дългогодишен негов импресарио Васил Андреев). През 1970 е удостоен с почетното звание „заслужил артист“.

През 1995 г. Рива Саунд, съвместно с Балкантон издава сборният албум „Емил Димитров – Златни хитове“, а през 2000 г. По повод на 60-годишния му юбилей Рива Саунд издаде компактдискът „Емил Димитров – Златни хитове 2″, съдържащ 17 от най-големите му авторски хитове.
През 2002 г. в Зала 1 на НДК се състоя  концерт-бенефис за Емил Димитров. При невероятен интерес от страна на публиката най-изявените звезди на българската популярна музика – Лили Иванова, Йорданка Христова, Панайот Панайотов, Веселин Маринов, Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, група Сигнал, Драгомир Драганов и други изпълниха най-известните хитове на Емил. „Рива Саунд“ издава албума „С песните на Емил Димитров“, приходите от който са за певеца. Изпълнителен продуцент на албума е Йорданка Христова.