OPERATION MINDCRIME – “The Key”

25.00 лв.

Лейбъл:

Tracklist: 
1. Choices
2. Burn
3. Re-Inventing The Future
4. Ready To Fly
5. Discussions In A Smoke Filled Room
5. Life Or Death?
6. The Stranger; Hearing Voice
7. On Queue
8. An Ambush Of Sadness
9. Kicking In The Door; The Fall

The Key е първата част на една епична музикална трилогия на метъл иконата Джеф Тейт.
Той е продал повече от 25 милиона албум заедно с Queensryche, чийто фронтмен и вокалист е бил повече от 30 години, от създаването им до 2012 г. Групата има 3 Грами номинации, 5 MTV Music Video Award номинации и една награда от тях в своята капиера. Забележителният им албум Operation: Mindcrime (1988)привлича вниманието със социалната ангажираност на Джеф, изразена в текстовете на песните. През 1990 излиза албумът Empire, който отваря пътя на бандата към статут на хедлайнери на редица фестивали. С излизането на Promised Land през 1994, Джеф Тейт получава всеобщо признание като един от най-големите вокалисти в рока и метъла и движеща сила на една от най-новаторските групи в мейнстрийм музиката.
След раздялата му с групата през 2012-та и продължителни съдебни спорове относно правата върху името й, Тейт се захваща с реализацията на нов проект, кръстен на едноименния култов албум на Куийнсрайх, Operation: Mindcrime. В него се включват бас китаристите Дейв Елефсън (Dave Ellefson) от Megadeth и Metal Allegiance и Джон Мойър (John Moyer) от Disturbed и Adrenaline Mob, барабанистите Саймън Райт(Simon Wright) от AC/DC, Скот Меркадо (Scott Mercado) от Candlebox и Брайън Тичи, китаристите Кели Грей и Скот Мофтън както и клавириста Ренди Гейн (Randy Gane) от Myth. Тейт подчертава, че Operation: Mindcrime не е група, а музикален проект на съмишленици, събрани с обща идея и цел. Музиката и текстовете са дело на Тейт, Грей и Гейн, но всичките музиканти дават своя принос в обогатяването на музикалният пейзаж.

„В музикално отношение този албум е доста рисков и авантюристичен“ казва Джеф, „Естествено има музикални фрази и елементи, които трудно се възприемат, но през цялата си кариера съм търсил нови стандарти и аранжименти. За този проект захвърлихме всички правила и творихме напъллно освободено. Аз харесвам стария прогресив рок, в който музикате не се придържа към правила. Вдъхновяващо и приятно е да имаш възможност да експериментираш и да твориш без ограничения“ допълва Тейт.

Песните в албума разказват една история и всяка песен е един епизод, а всички епизоди са различни. Темите са международната политика, световната икономика и обществените нрави. За това албумът е много театрален и определено кинематографичен.
И ако Джеф Тейт успява със своята история да накара хората да се замислят и да споделят дълго след като музиката свърши, това е целта, това е Operation: Mindcrime.

GEOFF TATE • Vocals, Keyboards, Saxophone
KELLY GRAY • Guitars, Vocals
SCOTT MOUGHTON • Guitars, Vocals
DAVE ELLEFSON • Bass
JOHN MOYER • Bass
MARK DAILY • Vocals
RANDY GANE • Keyboards
SIMON WRIGHT • Drums
SCOTT MERCADO • Drums, Dulcimer
BRIAN TICHY • Drums