НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ – “Изкуството на кавала”

15.00 лв.

Изчерпан

Лейбъл:

Съдържание:
1. Стакато
2. Ритмично
3. Кавалджийска мелодия (автентично)
4. Пловдивска ръченица
5. Тончо льо мамин
6. Шопска ръченица
7. Балкански макам
8. Сватбарски мелодии
9. Криво хоро
10. Джафарски мелодии
11. Джоре дос

Недялко Недялков е роден през 1970г. в Хасково в семейство на потомствени народни музиканти. Интересът му към музиката е от ранна детска възраст, когато прави първите си опити да свири на акордеон. На 7 години постъпва в детската музикална школа в Хасково. По-късно заменя акордеона с кавал и кандидатства в музикалното училище за фолклор в с. Широка лъка. През периода на обучение в музикалното училище той развива своите способности и умения с кавала и се очертава като млад и надежден изпълнител.
През 1989 завършва с отличие музикалното училище и същата година е приет в Музикалната Академия в Пловдив. Там той се откроява като много добър изпълнител – солист е на народния оркестър на Академията, както и на много различни по рода си музикални формации.
Отличен е с Първа награда на Националния конкурс за млади изпълнители в Плевен за 1986, 1988 и 1990г., а също и със Специалната награда за млад изпълнител на Национална среща – надсвирване Стамболово 1990г.
От 1996 е солист на оркестъра за народна музика на БНР, където работи и до днес.
През 1998 в САЩ излиза „Тракийска рапсодия“ – проект в който освен Недялко участват още Иво Папазов, Иълдъз Ибръхимова, Христо Йоцов и др.
През 1999 работи в Норвегия със смесена формация от български и норвежки музиканти и издава с тях компактдиска „Farmers Market“. Същата година записва с музиканти от „River Dance“ и колеги от България – Георги Петров, Ангел Димитров, Пейо Пеев и др.
Наред с многото звукозаписи и концертни изяви у нас, той изнася турнета в Европа и Япония с женски народен хор „Ангелите“. През периода 2001-2003 Недялко има многобройни концерти в САЩ с група „Майстори“, с които реализират албума „Grupa Maistori“.
През 2002 по покана на Франкофонската организация се включва в проекта „Musiques Francophones“, представен с концерти в Ливан.
Участвал е в създаването на филмова и театрална музика с Милчо Левиев, Антони Дончев, Стоян Янкулов и др., а също и в студийни записи на Лили Иванова, Диана Дафова, Ивелина Балчева, Бинка Добрева, Костадин Гугов, Илия Луков и др.
Рива Саунд издава „Изкуството на кавала“ през 2004г. Той съдържа 11 популярни народни мелодии, изпълнени с изключителна виртуозност и професионализъм.