NEAL MORSE – „Jesus Christ The Exorcist“ (2CD)

30.00 лв.

Лейбъл:

Tracklist:
CD 1:
1. Introduction
2. Overture
3. Getaway
4. Gather The People
5. Jesus’ Baptism
6. Jesus’ Temptation
7. There’s A Highway
8. The Woman Of Seven Devils
9. Free At Last
10. The Madman Of The Gadarenes
11. Love Has Called My Name
12. Better Weather
13. The Keys To The Kingdom
14. Get Behind Me Satan
CD 2:
1. He Must Go To The Cross
2. Jerusalem
3. Hearts Full Of Holes
4. The Last Supper
5. Gethsemane
6. Jesus Before The Council And Peter’s Denial
7. Judas’ Death
8. Jesus Before Pilate And The Crucifixion
9. Mary At The Tomb
10. The Greatest Love Of All
11. Love Has Called My Name (Reprise)

“Jesus Christ – The Exorcist” е нов монументален проект на флагмана на прогресив-рока, Нийл Морс. Една рок опера, върху която е работил в продължение на 10 години. Роден в Калифорния през 1960 г. в музикално семейство, той е свирил в редица групи в младежка възраст, като е изучавал и усъвършенствал уменията си на различни инструменти. През 1995, композира и записва с новата си група Spock’s Beard албумът “The Light“, считан и до днес за образец в жанра. През следващите седем години, те издават 6, високо оценени от критиката диска и получават заслужено признание от „Прог-рок” обществото.
Безкрайно надарен, продуктивен и търсещ нови полета на изява, през 1999 г. Нийл формира супергрупата Transatlantic заедно с легендарния барабанист Майк Портной (ex-Dream Theater, Sons Of Apollo, Winery Dogs), басиста на Marillion, Пийт Треуавас и китариста на The Flower Kings, Рони Столт. Дискографията им включва четири студийни поректа, “SMPT:e”, “Bridge Across Forever”, “The Whirlwind” и “Kaleidoscope”.
През 2001 г., Морс шокира почитателите си с изявлението, че се оттегля от светската музика … без обяснения какво ще прави занапред. След успешните проекти, той започва отново, като този път ясно декларира християнската си вяра, с риск да загуби фенската си маса и да претърпи финансов колапс. Това на практика не се случва и соловият му албум “Testimony“ (2003) и последвалото турне са изпълнени с триумф и магически моменти, документирани в концертно DVD. През 2004-а Нийл се завръща в студиото заедно с Майк Портной и Ранди Джордж и записва концептуалният албум “One“, великолепна продукция, представляваща нов връх във възходящата му кариера.. През 2008-а Морс се присъединява към друга прогресив супергрупа, Flying Colors, включваща Дейв Лару (Dixie Dregs, Steve Morse Band, Joe Satriani, Steve Vai), Стив Морс (Dixie Dregs, Deep Purple, Kansas), Майк Портной (Dream Theater, Transatlantic) и Кейси МакФирсън.
Последната за сега формация на Нийл е Neal Morse Band, една колаборация между него и музикантите, с които е работил през годините, плод на която са албумите “The Grand Experiment” (2015), “The Similitude of a Dream” (2016) и „The Great Adventure” (2019)
“Jesus Christ – The Exorcist” е изцяло дело на Нийл Морс, който композира, координира, ръководи и продуцира цялата продукция.
Нийл коментира, „Понякога провидението идва шепнешком, понякога с неочаквано телефонно обаждане. Мой приятел в музикалния бранш ми се обади един ден от Ню Йорк през 2008-а година и сподели „ Хей снощи слушахме с един приятел Jesus Christ Superstar и си казахме някой трябва да направи нова рок опера, базирана на историята на Исус Христос. Аз му отговорих – Знам кой!” И той продължи да ми обяснява, че трябва да напиша една епична прогресив рок творба, на основата на госпъли. Аз се засмях и казах, че съм зает в момента, но ще помисля. През следващите няколко месеца започнах да чувствам това „Да” вътре в мен и седнах да работя върху първоначалната идея.”
Едно ново позвъняване, този път от Фронтиърс Рекърдс, които проявяват интерес към проекта, води до подписване на договор и ускоряване работата по неговото финализиране.
Рок операта започва с разпятието на Христос, който моли Отеца да прости на тези, които са го поставили там. Следва характерната за този вид творби овертюра с великолепни китарни сола на Пол Бйелатович. Главните роли на Исус и Мария са перфектно подбрани. Тед Леонард (Enchant, Spock’s Beard) е универсален вокалист, добре познат на почитателите на прог-рока. Подходът към вокалните партии е изключително важен за този вид музикални форми и Тед звучи убедително както в напомнящата на Ози Озбърн “Get Behind Me Satan”, така и в нежните моменти на финалната балада “The Greatest Love of All”. Изпълненията на Телън Дейвид, в ролята на Мария, са спиращи дъха. От дръзката “Woman of Seven Devils” до заключителното откровение, че нейния господар е жив, тя ни води в едно емоционално пътешествие със стил, финес и изключителни възможности за нейната крехка възраст.
Ролята на Юда Искариотски е поверена на Nick D’Virgilio (Spock’s Beard, Genesis, Big Big Train). Впечатлява и списъкът на гост-изпълнителите. Мат Смит (Theocracy) в ролята на Йоан Кръстител демонстрира мощни рок вокали в “Gather The People” и същевременно хармонично допълва Тим в мелодичната “Jesus’ Baptism”. Силно впечатление прави и Рик Флориан (Дяволът) със своите ефирни китари и вокални импровизации в “Jesus’ Temptation”.
Другото скрито оръжие в албума наред с Телън Дейвид, е Джейк Ливгрен. Той достойно се справя в компанията на неговите идоли. Вокалните му умения в “He Must Go To The Cross” заслужават овации. Заключителната балада “The Greatest Love of All” е ключов момент в мюзикъла и песен, в която мнозина ще се влюбят извън формата.
Със своя изключителен състав от вокалисти и музиканти, тази рок опера е забележителна творба, която няма да остави равнодушни слушателите, особено тези имат уши за това и когато след близо 120 минути стигнат до реприза ще станат на крака, ще аплодират и ще запеят песните!

FULL CAST:

Ted Leonard – Jesus
Talon David – Mary Magdalene
Nick D’Virgilio – Judas Iscariot
Rick Florian – The Devil
Matt Smith – John the Baptist
Jake Livgren – Peter and Caiaphas
Neal Morse – Pilate, Demon 1, Disciple 1
Mark Pogue – Israelite 1, the Madman of the Gadarenes, Pharisee 2
Wil Morse – Israelite 2, Demon 3, Pharisee 1
Gabe Klein – Demon 2, Pharisee 4
Gideon Klein – Demon 4
Julie Harrison – Servant Girl