АНГЕЛ ДОБРЕВ – “Зебровица”

10.00 лв.

Лейбъл:

Съдържание:
1. Ръченица на три пътя
2. Бояна Войвода
3. Ямненски мелодии
4. Мамо, мила мамо
5. На трапеза и криво хоро
6. Ирина мома
7. Девойка е руси коси плела
8. Надиграване
9. Мама на Георги думаше
10. Етрополско празнично хоро
11. Припаднала е тъмна мъгла
12. Четворно хоро
13. Калино, Калинке
14. Еленино хоро
15. Прочул се Ангел
16. Братова копаница
17. Зайди, зайди, ясно слънце
18. На хоро в Северна България

Ангел Добрев е от генерацията изпълнители и творци, които продължават най-плодотворните традиции от поколението на Христо Тодоров, Стефан Кънев, Коста Колев, Николай Кауфман, Атанас Наумов.
Роден e на 9 януари 1957 г. в село Ямна, Етрополско, областта “Зебровица”. От ранна възраст проявява музикалност и гласовитост.
През 1976г. завършва СМУ ”Филип Кутев” в Котел – специалност “Гъдулка”.
След година е приет в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 1982г. постъпва като солист-оркестрант в Оркестъра за народна музика при БНР, където работи и днес.
Ангел Добрев умело съчетава изпълнителската с композиторската дейност.
Автор е на над 100 композиции и аранжименти на песни и инструментална народна музика. През 1990г. създава камерна инструментална формация “ФОЛК” в състав кавал, гъдулка, гайда, тамбура и тъпан. Формацията изпълнява автентичен фолклор.
С нея пътува и изнася концерти във Франция, Норвегия, Финландия, Германия и Швейцария.
Композиционният му актив включва музика и за нестандартни състави – формациите “Дуо престо плюс” за гъдулка, мандолина, контрабас, перкусия, вокал и пластика и “ЕТНОС” – за флейта, гъдулка, контрабас и перкусия. Участва като автор и гост-изпълнител в състава на “Джаз трио плюс Х”.
Активна е педагогическата дейност на Ангел Добрев. Ръководил е гъдуларски школи в с. Пъдарево, и в с. Ягодово. От 1982 е ръководител на гъдуларска школа и учебен оркестър към детско-юношески фолклорен ансамбъл “Изворче” при Национален Дворец на децата.
От 2000г. е преподавател в СУ “Климент Охридски”, факултет по начална и предучилищна педагогика – клас по гъдулка, съпровод, камерна музика и е диригент на студентски народен оркестър. Негови ученици завършват специализирани средни и висши училища по фолклор.
Като преподавател има участия на редица международни семинари у нас и в чужбина – “Балканфолк”, “Клангвелтен фест” и др. Има ученици от Гърция, Израел, Тайланд, Япония, Швейцария, Германия, САЩ, Норвегия, Франция, Испания и др.
Освен в съвместни проекти с чужди музиканти, той участва на редица музикални форуми:
През 1974 – участие във фолклорен фестивал в Чехия,
1981 – участие в хоровия фестивал в Ланголен, Уелс с филхармонично дружество “Ангел Букорещлиев”, където печели първа награда.
1988 – турне във Франция и Швейцария с хор “Мистерията на българските гласове”
1989 – турне в Израел с “Мистерията на българските гласове”.
1992 – тремесечно европейско турне със студентски танцов ансамбъл “Зорница”.
1995 – турне в Сърбия с ансамбъл “Зорница”.
1997 – участие в международен фолклорен фестивал в Дижон, Франция с ансамбъл “Зорница”, където печели първа награда. Същата година прави турне в Испания.
През 2001 прави 40-дневно турне в рамките на международния етно фестивал “Клангвелтен” с концерти в Австрия, Швейцария, Германия.
В края на 2001г. е поканен за участие в международен етно проект, съвместно с музиканти от Германия, Индия, Австралия и Иноднезия.
2001-2005 е преподавател по гъдулка и диригент на “Балкан оркестър” на семинара “Моземберг” – Германия.
През 2005 участва в семинар и етно концерт на Първи международен фестивал за световна музика в Карлсруе – Германия.
През 2005г. Рива Саунд издава авторския албум на Ангел Добрев – “Зебровица”. В него музикантът представя оригинални композиции и обработки на фолклорни мелодии от различни области на България. Те са изпълнени от Светла Караджова, Марин Иванов, Нели Петкова, Кристина Карамфилова, Мария Балтаджиева, Данислав Кехайов, Кристина Кръстева, Христина Ботева, Ивелина Балчева, Оркестъра за народна музика при БНР с диригент Христо Раданов и солистите Ангел Добрев – гъдулка, Недялко Цонев – гайда, Димитър Илиев – дудук, Любомир Владимиров – тамбура.